Contuzii

Exemple de suferințe traumatice ce interesează țesuturile moi și osoase sunt: entorsele, luxațiile, fracturile, contuziile  ș. a., care pot determina probleme serioase în timp, dacă nu se intervine cu soluții rapide și sigure de reabilitare medicală.
​     După traumatism, organismul are nevoie de o perioadă pentru ca părțile afectate să se refacă și să nu rămână nici o leziune restantă, care să afecteze buna funcționare a aparatului locomotor. Acest lucru se întâmplă uneori, dar de cele mai multe ori rămân modificări sechelere ale mușchilor, tendoanelor, ligamentelor, articulațiilor, deoarece organismul nu are capacitatea de a le recupera în întregime. Așa se constituie o sechelă postraumatică, un ansamblu de modificări patologice structurale nefavorabile ale apararatului locomotor, care rămân după traumatism și care pot afecta pe termen lung sau chiar definitiv pacientul respectiv. Cu cât traumatismul este mai complex, mai sever, cu atât și consecințele acestuia asupra organismului sunt mai importante și există posibilitatea să nu se poată recupera în întregime.
Atenție :  o fractură nu este vindecată atunci când scoatem ghipsul!
Sechelele unui traumatism osteo-articular sunt: durerea; edemul sau umflarea segmentului respectiv; amorțeli, furnicături sau crampe musculare; redoarea articulară sau mișcarea, care se face în articulație cu greutate; limitarea mobilității articulației; pierderea forței musculare; atrofia mușchilor; mers dificil, anevoios; lipsa de coordonare în mișcări; pierderea rezistenței la efort a mușchilor, cu instalarea rapidă a oboselii musculare; poziții vicioase ale membrelor; prezența unor cicatrici voluminoase. Pentru toate aceste probleme există tratamente adecvate, incluse în metodologia specifică a terapiei de recuperare. 
Este foarte important și momentul când începem recuperarea, pentru că sunt sechele asupra cărora nu mai putem acționa dacă a trecut mai mult timp. 
     Recuperare postraumatică se face în : contuzii, entorse, luxații, fracturi, intervenții articulare ortopedice (osteosinteze, intervenții pentru extragerea meterialului de osteosinteză, suturi sau plastii de nervi, intervenții corectoare, osteotomii, etc), întinderi sau rupturi musculare, artroplastii (protezarea soldului, a genunchiului sau a altor articulații).
  Pentru un plan de recuperare complex, recurgem la următoarele proceduri: 

  • Kinetoterapia intervine  prin mobilizări pasive, întinderi și mobilizări controlate, moblizări active și de facilitare, pentru o recuperare completă .
  • Ozonoterapia, care constă în administrarea unui amestec de oxigen-ozon, cu o concentrație bine stabilită în zonele afectate de traumatism, ce conduce la reducerea spectaculoasă a durerii, edemului, la relaxarea musculaturii și creșterea mobilității articulare, astfel încât pacientul își poate relua rapid activitatea. Efectul antiinflamator și miorelaxant se simt aproape imediat. Scăderea semnificativă a perioadei de recuperare au făcut din terapia cu ozon o alternativă excelentă la tratamentul clasic. 
  •          Un număr de 6-10 ședințe de ozonoterapie, alături de gimnastică și masaj poate fisuficient pentru recuperarea unei sechele traumatice relativ recente.
  • Infiltrațiile cu plasma îmbogățită în trombocite -(PRP = "platelet rich plasma") este un tratament care are la bază o idee simplă: aceea de a folosi pentru vindecarea și regenerarea țesuturilor resursele interne ale fiecărui organism. Acţiunea ei se bazează pe efectul regenerator al plasmei trombocitare, care se injectează în zonele afectate.

        
Centrul nostru folosește un program personalizat de terapii ce poate include : ozonoterapia, masajul medical și kinetoterapia, infiltrațiile cu plasmă proprie îmbogățită în trombocite , dar și aplicarea de benzi kineziologice, pentru a grăbi procesul de recuperare și pentru a-i conferi o calitate superioară tratamentului.