Dureri lombare

Durerile lombare sunt una din cele mai răspândite situaţii pentru care pacientul se adresează la medic. Iar herniile de disc sunt cauza cea mai comună și mai frecventă a durerilor lombare asociate cu o anormalitate structurală definită. Discul intervertebral poate hernia în timpul efectuării unei mișcări bruște, greșite, efort fizic, cu mecanica corporală incorectă, dar, în cele mai multe cazuri, herniază ca urmare a unui proces lung de uzură, cauzat de postura incorectă, multiple minitraumatisme, poziția incorectă îndelungată, expunerea la frig , ortostatismul îndelungat, șocuri, stres, efort fizic. Fondul pe care se instalează boala discală îl constituie musculatura debalansată și insuficient pregătită.
Hernia de disc poate prezenta debut brusc, însoțit de dureri mari și imposibilitate funcțională sau debut insidious, instalându-se în timp în mod gradat. La început poate fi asimptomatică, pe măsură ce progresează apare durerea tolerabilă, iar mai apoi apar dureri de nesuportat. 
Hernia de disc apare în momentul în care discul intervertebral se fisurează dinspre zona de mijloc spre periferie, astfel încât nucleul pulpos poate să migreze spre exterior, formând un sac hernial. Acesta va exercita o compresie pe rădăcinile nervoase, determinând  durere sau parestezii în membre. Afecțiunea neglijată poate să conducă la paralizia unui segment, a unui membru sau pierderea controlului asupra unor funcții fiziologice. 
Tratamentele cele mai răspândite pentru hernia de disc includ intervenţia chirurgicală cu eliminarea fragmentului, injecţii epidurale cu steroizi şi administrarea de antiinflamatorii nesteroidiene. În ultimii 10 ani s-a observat o creştere a interesului pentru tratamente alternative chirurgiei. Tratamentul cu ozon medical (amestec de O2/O3) a cunoscut o răspândire destul de largă în Europa. Ozonul medical este folosit pe scară largă în Europa de mai bine de 40 de ani şi este luat în considerare ca o variantă de tratament pentru herniile discale şi alte tipuri de dureri lombare joase. Folosirea ozonului medical în tratarea herniilor de disc datează din 1983, iar cazurile atent selectate beneficiază de o rată de vindecare de 95%. 

Ozonul acţionează prin mai multe mecanisme : 

  • Reduce durerea din lombosciatica determinată de inflamaţia de la nivelul fragmentului discal, acţionând prin inhibarea factorilor inflamatori. Numeroase studii au incriminat inflamaţia la nivelul fragmentului discal ca fiind unul din mecanismele lombosciaticii. Ozonul acţionează asupra cascadei inflamatorii prin inhibarea degradării acidului arahidonic în prostaglandine. Astfel, prin reducerea cantităţii de compuşi proinflamatori, rezultă şi o reducere a durerii.
  • Reduce durerea prin hiperoxigenarea zonei herniate. Circulaţia din zona herniată este compromisă, fluxul arterial şi venos fiind diminuat; rădăcinile nervoase şi în special cele senzitive sunt sensibile la anoxie, producând durere. Creşterea cantităţii de oxigen de la nivelul zonei herniate şi reducerea anoxiei produce scăderea durerii. 
  • Reduce cantitatea de apă reţinută de fragmentul herniat, reducându-i dimensiunile. 
  • Stimulează celule (fibroblastele) implicate în procesul de reparare tisulară prin secreţia şi depunerea de colagen. Pe termen lung, se recomandă şi tratamentul cu autohemotransfuzii.  
  • Calea de administrare este injectabilă. Ozonul se introduce subcutan și/sau în musculatura paravertebrala, în cantități și concentrații predeterminate. Procedura nu necesită anestezie și nici sedare. Sunt necesare în medie 10-12 ședințe , la interval de 1-2 zile, cu repatarea curelor la 6 luni.

Program personalizat:
În funcție de stadiul herniei de disc, aceasta se poate trata printr-un program personalizat de terapii, ce poate include ozonoterapia, infiltrațiile PRP, cu plasmă proprie îmbogățită în trombocite, recuperarea medicală prin exerciții specifice de kinetoterapie, dar si aplicarea de benzi kineziologice. 
Ozonoterapia tratează durerea, inflamația și contracturile musculare și ajută la îmbunătățirea calității somnului, la dispariția stării de oboseală, crește capacitatea de concentrare și tonusul general.
Important:
Tratamentul se face personalizat în funcţie de recomandarea medicului. Pacienţii care au analize medicale pot veni cu ele, inclusiv cu RMN-ul.