Terapia cu ozon, efecte, aplicații

Deși nu este foarte utilizată de medici și nici cunoscută de majoritatea pacienților, ozonoterapia generează rezultate remarcabile pentru pacienții cu diferite afecțiuni, fiind în același timp și o modalitate modernă de tratament.

Ozonoterapia acționează foarte bine în cazul hepatitei (în toate formele sale) prin faptul că ameliorează funcțiile ficatului, crește nivelul de interleukine naturale care se regăsesc în organism, dar și a interferonului. În cazul următoarelor patologii, precum hepatite virale acute și cornice, imunodepresie și herpes zoster, tratamentul presupune autohemotransfuzia cu oxigen-ozon. Mai exact, se recoltează o cantitate de sânge care este ozonizat și apoi se realizează transfuzia, în circuit închis, utilizând materiale de unică folosință, astfel încât să se garanteze o siguranță maximă. În cazul patologiilor precum rănile membrelor inferioare, se aplică un tratament local prin infiltrații locale, cilindri, săculeți vidați. După efectuarea unor cicluri de terapie de bază, în urma cărora se vor trata patologiile cronice, se face întreținerea prin repetarea lunară a tratamentului.

Ținând cont de efectul antioxidant, regenerant și imunostimulator al ozonotrapiei, aceasta poate fi utilizată ca tratament complementar și în cazul bolilor neoplazice (cancere). Efectul ozonului este determinat și de localizarea neoplasmului și de stadiul bolii. Ozonoterapia determină încetinirea procesului de îmbătrânire, detoxifierea, inactivarea radicalilor liberi.

Pentru femei, terapia cu ozon este folosită pentru tratarea ridurilor fine, diferite aspecte inestetice ale pielii, celulitei și adipozității. Printre rezulatele ozonoterapiei se numără și:

  • reducerea durerii consecutive spasticității și/sau alterărilor posturale
  • îmbunătățirea ritmului somn-veghe
  • îmbunătățirea funcționării microcirculației venoase limfatice
  • îmbunătățirea funcțiilor neurovegetative și sfincteriene
  • încetinirea progresiei bolii
  • îmbunătățirea kinestezicii