Ortoplasma

img

Ortoplasma

Ortoplasma- PRP (plasma îmbogățită cu trombocite sau "platelet rich plasma") - este un tratament care are la bază o idee simplă: aceea de a folosi pentru vindecarea și regenerarea țesuturilor  resursele interne ale fiecărui organism. Printre cei mai importanți factori implicați în aceste procese complexe se numără plachetele (sau trombocitele) și celulele care se găsesc în sânge și care intervin imediat posttraumatic, asigurând atât oprirea sângerărilor (inițiază procesul de coagulare) cât și vindecarea plăgilor. În fapt, plachetele sunt niște rezervoare care conțin peste 40 de factori de creștere implicați în regenerarea țesutului conjunctiv și epitelial, creșterea producției de colagen, formarea de noi vase de sânge, etc. Acţiunea ei se bazează pe efectul regenerator al plasmei trombocitare, care se injectează în zonele afectate.


La baza procedurii ortoplasmei stă metoda patentată de prelucrare a sângelui pacientului cu ajutorul unor eprubete biotehnologice vidate şi al unui regim special de centrifugare. În timpul centrifugării, din sânge este separată plasma îmbogățită cu trombocite, care se introduce sub formă de injecţii în ţesuturile moi ce înconjoară articulaţiile şi nemijlocit în cavităţile articulare. Infiltraţiile cu plasmă contribuie la reducerea proceselor inflamatorii, eliminarea durerii şi restabilirea amplitudinii mişcărilor articulare. 

De ce să alegem acest tratament?

Tratamentul cu propria plasmă este o metodă universală de stimulare a proceselor de regenerare a ţesuturilor (cutanat, muscular, cartilaginos, osos), stimulează sinteza propriului colagen, elastină şi acid hialuronic, sporeşte oxigenarea ţesuturilor şi restabileşte funcţia imunitară locală a ţesuturilor, completează lipsa lichidului sinovial în tratamentul afecţiunilor articulare şi are efect decontracturant, crescând mobilitatea articulară, elimină durerea în cazul traumatismelor musculare şi ligamentare și accelerează spectaculos vindecarea plăgilor şi rănilor greu tratabile, nu are efecte secundare, nu provoacă reacţii alergice şi nu poate fi respinsă de organism.


Indicații:

 • Artrite și artroze;
 • Leziuni de coafă rotatorie;
 • Leziuni de menisc sau ale ligamentului incrucișat anterior;
 • Leziuni degenerative tendinoase;
 • Bursite de șold, genunchi, cot, umăr etc;
 • Tendinite (achileană, patelară, plantară, peritrohanteriană etc.);
 • Condropatii;
 • Rupturi de tendon;
 • Rupturi musculare;
 • Epicondilite;
 • Sinovite;
 • Fracturi;
 • Discopatie cervico-dorso-lombară, hernia de disc;
 • Fasceita plantara

 

Cum se obține PRP?

Printr-un procedeu simplu, se recoltează sânge de la pacient (asemănător oricărei recoltări pentru analize uzuale). Acesta se introduce apoi într-o eprubetă specială și se pune la centrifugat, pentru a obține plasma cu o cantitate de trombocite de nouă ori mai mare față de valoarea normală din sânge. Tratamentul se realizează prin injectarea plasmei în zona afectată.

 

Cum acționează?
-Infiltrația cu PRP (plasma îmbogățită cu trombocite) acționează conform sistemului natural de vindecare al organismului. Avantajul este dat de concentrația foarte mare de trombocite care, odată injectate, eliberează factori de creștere ce inițiază și amplifică procesul de vindecare.

Procesul de vindecare se realizează în trei etape:
-Etapa inflamatorie – apare imediat dupa infiltrație și până la 72 ore după. În această perioadă, pacientul poate suferi o amplificare a durerii din cauza inflamației ce se produce la nivel local;
-Proliferarea celulară – aceasta a doua etapă din procesul de vindecare este foarte importantă datorită numărului foarte mare de celule noi ce se formează în perimetrul țesutului lezat și a numărului mare de factori de creștere eliberați;
-Remodelarea țesutului – această ultimă etapă de vindecare este reprezentată de diferențierea celulelor nou-formate, celule ce iau locul celor distruse în urma leziunii, formând astfel țesutul nobil.


Care sunt avantajele?

Este o metodă simplă, cu preparare rapidă, care ajută la regenerarea țesuturilor afectate, reduce timpul de recuperare și durerea, inițiază mecanisme proprii de vindecare și nu are risc de alergii. În plus, costul tratamentului este semnificativ mai mic decât alte tipuri de tratamente.

 

De câte injectări este nevoie?

În general, este nevoie de 1-3 injectări, în funcție de tipul afecțiunii și de stadiul evolutiv al acesteia, însă uneori sunt necesare 3-5 injectări ( artroze).

 

Care sunt contraindicațiile?

Nu se recomandă persoanelor care suferă de trombocitopenie, anemie severă sau cu tulburări de coagulare.

 

Cum se face recuperarea?

După efectuarea infiltrației, pacientul rămâne în cabinet pentru 10-15 minute, timp în care efectuează exerciții de flexie-extensie, ce ajută la integrarea substanței în cavitatea articulară. Tratamentul cu PRP este foarte eficient dacă se ține cont de stadiul clinic al afecțiunii și de indicațiile medicului.


Avanjajele tratamentului cu PRP:
-Se reduce considerabil riscul infecției, datorită folosirii sângelui autolog și a sistemului steril cu filet al recipientului și seringilor utilizate pentru recoltare, centrifugare și infiltrație;
-Favorizează regenerarea țesutului nobil în locul leziunilor. Astfel, acționează asupra cauzei durerii, spre deosebire de alte terapii ce au rol doar asupra efectului de moment, de scădere a durerii fără a stopa degenerarea;
-Acționează exact ca sistemul natural de vindecare al organismului, pe care îl amplifică datorită numărului foarte mare de factori de creștere;
-Este o aplicație de scurtă durată - aproximativ 20 minute, inclusiv procesul de recoltare și centrifugare.

 

Protocol de recuperare după infiltrația cu PRP:
Zilele 1-3 : Evitarea excesului de mers și de stat în picioare (afecțiuni la nivelul membrelor inferioare);
Cât mai mult repaus și gheață aplicată în zona infiltrației;
Zilele 4-7: Întoarcerea la activitățile zilnice;
Streching fără a forța în momentul apariției durerii (exerciții specifice);
Folosirea bicicletei medicinale, fără tensiune aplicată, 20-30 minute pe zi;
Zilele 7-14: Se continuă programul de bicicletă și se crește tensiunea aplicată, dar fără a suprasolicita;
Săptămânile 2-8 : Program specific de recuperare.

    

Medicul specialist